Turneringstips

Eftersom poker är ett populärt spel, både live och online så är det lätt att hitta turneringar. Därför kan man nästan garanterat hitta en turnering online om man inte skulle kunna hitta en live pokerturnering. Multiturnering (MTT) är väldigt populär pokerturnering. I början av spelet kan det var bra att vara försiktig. Att lära känna motståndarna kan vara bra för att längre fram kunna avgöra hur man ska spela för att kamma hem potten. I tidigt stadie av en turnering kan man inte vinna, men spelar man väldigt fel kan man faktiskt förlora tidigt.

Spelet börjar

Det är bra om man kan hitta en svag spelare, speciellt i pre-flop. Detta kan i så fall utnyttjas genom att man spelar många händer mot den spelaren för att kunna ta så många potter man kan. Spelaren borde inte sträva efter att försöka öka stacken med ett visst procentantal i de tidigare stadierna av en turnering. Man borde istället satsa på att försöka behålla det man redan har.

Först senare i spelet kan spelaren börja sätta press på de övriga spelarna när de har lägre big blinds. Det är då deras beslut är relaterade till om de kan vinna pengar eller inte. Detta gäller då såklart om man själv har vunnit en stor pott vilket gör att man ligger bland de i topp.

Om man däremot förlorar en pott och ligger bland de som har lägre blinds. Då måste man anpassa sig till den situationen och byta taktik. Man måste spela mycket mer defensiv men samtidigt försiktigare. Man får nu leta efter lägen där man kan dubbla, vilket man inte gjort om man hade mer big blind.

Bubblan

Bubblan kallas det stadie före spelarna kommer in bland vinstpengarna. I bubbelstadiet brukar många spelare attackera spelarna med mindre stackar för att roffa åt sig så många marker som möjligt. Har man mer marker brukar man dra nytta av denna situationen medan om man har mindre bara försöker hålla kvar vid det man har till senare. Man vill inte förlora hela sin stack genom att vara för våghalsig.

Bet-storlek

Det är oerhört viktigt vilken Bet storlek man som spelare har. Detta har också förändrats under tidens gång om vad spelare anser vilket som är bäst att göra. Förr brukade höjningen spelarna gjorde vara oerhört mycket större. Numera är detta ändrat. För att ge spelarna möjlighet att spela fler händer bör spelarens bets vara mindre än vanligt. Denna strategi kallas ”small ball poker”.

Man kan se på high roller turneringar att det sker många små höjningar före floppen och flera små bets efter floppen. På turn och river som kommer sen ser man bets som 2-3 gånger så stora som potten. För att sätta så mycket press på övriga spelare läggs sådana här överdrivna över- bets.

I slutändan beror din bet- storlek helt på hur floppen ser ut, storleken på din stack och inte minst på vilka motståndare du har. Spelet blir först intressant när det kommer till turn och river. Där finns det utrymme att kunna utnyttja situationer och anpassa sig.

Senare stegen i spelet

Det är när man kommer i slutet av spelet man måste var riktigt smart och kolla av spelarna noga. Om man tror att motståndaren har en stark hand kanske det inte är värt att syna. Men om han bluffar kanske man ska ge den spelaren en chans att bluffa igen. Man måste i detta skede tänka på vad man gör med sin räckvidd. Det är ingen bra ide’ att gå all in. Men genom rätt drag kan man minimera sina förluster som motståndaren inte bluffar.

Hur spelarna spelar en hand ändras beroende på vilken position man har. Den ger inflytande om man är sist att agera. Man kan värdera hur ens motståndare redan har spelat ut sina drag och värdera detta till sin fördel.