Omaha Hold’em

Omaha poker

Upplägget i Omaha poker är samma som i Texas Hold’em dock med lite skillnad. Omaha poker spelas med så kallade community kort som innebär att det kommer läggas kort på spelbordet som alla spelarna kommer att använda sig av. I spelet ges fyra dolda kort till varje spelare. Målet är att få den bästa pokerhanden med två av korten som man har på handen och tre av korten som finns på bordet. Till skillnad från Texas Hold’em så måste man använda två kort på handen och i Texas Hold’em ska man slå ihop alla korten på handen med alla korten på bordet. Det finns över 4000 olika starthänder för Omaha poker. Dessa blir svårt för spelarna att lära in och istället får man försöka förstår vad som är dåliga och bra starthänder i spelet.

Spela

Spelet börjar med att varje spelare får fyra kort i handen. Dessa kort kallas för pocket cards och är spelarnas privata kort. Dessa korten får inte användas av de andra spelarna. Den första satsningsrundan kallas pre flop. Efter den första satsningsrundan är klar så kastar dealern det översta kortet i leken eftersom man vill undvika att en spelare kan ha sett detta kort. Dealen lägger sedan tre kort öppet på bordet. Dessa kort kallas för floppen och är kost som alla spelare får lov att använda i kombination med sina egna.

Till skillnad från första satsningsrundan får man checka och när någon lag in ett bet så får de andra syna, höja eller lägga sig. Nu är det den tredje satsningsrundan the turn som gäller och dealern slänger det översta kortet och lägger sedan det fjärde öppna kortet på bordet. Sedan är det dag för fjärde satsningsrundan där dealern lägger upp det femte öppna kortet , the river.

Nu kan spelarna se sin slutgiltiga hand och detta genom att kombinera de två egna korten med de fem öppna gemensamma korten på bordet. Sedan är det dags för den slutgiltiga satsningsrundan. Efter att spelet är avklarat så visar spelarna sina händer och den med den bästa kombinationen av fem av nio kort är den som vinner potten.

Det finns flera olika alternativ för satsning i Omaha poker. Den populäraste satsningen är PLO; pot limit Omaha och den innebär att spelaren kan satsa allt som är i potten samt syning. Det finns även varianterna No limit och Fixed limit Omhana men dessa är inte alls lika populära. Pot limit uppmuntrar större satsningar.

Hi/Lo

Omaha spelas ofta som Hi/Lo poker. Om spelet spelas som Hi/Lo poker så används ofta namnen Omaha/8 eller Omaha hi/lo. Det innebär att hög hand och låg hand delar vinstpotten under förutsättning att det finns en kvalificerad låg hand annars går hela potten till den höga handen. Den höga handen värderas som vanliga pokerhänder och för att den låga ska vara kvalificerad så måste den innehålla 5 kort av olika värden, alla med värden 8 eller lägre. Både den höga och låga handen måste vara en kombination av två hållkort och tre kort på bordet.

Tips

Det är viktig att försöka få in så mycket pengar i potten som möjligt om man har en vinnande hand. Starka händer är sårbara så om man har en stark hand måste man verkligen utnyttja när man har den.

Blockers är kort som stoppar motståndaren från att kunna göra en speciell hand. Att hålla blockers kan hjälpa en att bedöma dina bluffar mer exakt.

Det är viktigt att man förstår hur viktigt det är med positionering när man lär sig spelet. Det är enklare att utvinna värde från sin hand när man är i en senare position därför bör spelare försöka att göra bra drag eller drag med stora summor när man är placerad i en senare position runt bordet.

Med en senare position får man mer information att göra ett bra drag och dessutom ges det bättre möjligheter att kontrollera storleken på potten.